Rendementen in de voedselketen

Rendementen in de voedselketen

Onlangs spraken we Willem Kruidhof (Trends&Concepts) over de Twentsche Companie. Hij is een expert op het gebied van de regionale economie. De Twentse Companie heeft ten doel om de Twentse economie te versterken. Een van de ketens waar de de Twentsche Companie zich actief mee bezighoudt is de lokale voedselketen. Om deze keten op een goede manier te ondersteunen kijken we goed naar het rapport van de LEI, dat onderdeel is van de Wageningen Universiteit. Dit rapport gaat over de rendementen van de afzonderlijke partijen in de keten.

Deze ketenrendementen vertellen ons verhaal. Want juist de streekproducenten die het hart van onze voedselketen zijn staan er economisch het zwakst voor en hadden over 2005-2009 veelal zelfs negatieve rendementen.

De meeste rechtse kolom in onderstaande tabel laat zien dat voor de producenten (primair) de laagste rendementen worden behaald in de keten.

Bron: Actualisatie ketenrendementen in de
Nederlandse agribusiness : 2000 -2009

Juist hierom bestaat het Voedselcollectief. Door de hele keten deel te laten nemen in 1 coöperatie wordt er meer betrokkenheid gegenereerd en daardoor risico’s en succes beter gespreid. Verbetering van het rendement voor iedereen in de keten is de kern van de ketencoöperatie-economie.

Hans Pieter van den Berg