Je krijgt de mensen die je verdient.

Je krijgt de mensen die je verdient.

Ai, dat klinkt onaardig. Als je (project)team niet goed functioneert, heb je het dus aan jezelf te wijten?

Ja, dat dacht ik wel. Om de controle binnen je eigen invloedssfeer te houden, is het belangrijk om met een open en eerlijke blik naar je eigen rol te kijken. Natuurlijk kom je mensen tegen waarmee het niet goed klikt of wat echt niet werkt, maar vaak heeft dit ook te maken met jouw leiderschapsstijl. En eerlijk gezegd, ik denk dat we vaak te hoge verwachtingen hebben van mensen en teleurgesteld worden. En dan nemen we het maar weer zelf in handen of worden we heel autoritair.

Ik denk dat we vaak een paar stappen overslaan. Om dit toe te lichten, wil ik het klassieke Situationeel Leiderschapsmodel van de Amerikaanse gedragswetenschapper Paul Hersey en managementdeskundige Kenneth Blanchard erbij halen (meer informatie in de onderstaande slides). Kort samengevat denk ik dat we ons vaak alleen richten we op 2 stijlen uit dit model. Bij voorkeur streven we ernaar omringd te worden door zelfsturende professionals. We geven ruimte in onze leiderschapsstijl en wachten op topresultaten, in de veronderstelling dat mensen zich melden als het niet lukt. Na verloop van tijd concluderen we dat het allemaal niet zo soepel verloopt, en nemen we het weer meer in eigen hand of worden we erg directief.

Het resultaat is dat het betrokken individu denkt: “Doe het zelf maar”, en dan sta je met een team dat niet lekker loopt. (Als dit jou nooit overkomt, hoef je niet verder te lezen šŸ™‚ )

Herken je dit? Mijn tip: kijk nog eens goed naar de andere twee stijlen uit dit model. Schakel niet alleen tussen Directief (S1) en Delegeren (S4), maar juist ook tussen Coaching (S2) en Ondersteunen (S3). Mensen zijn niet van nature zelfsturende professionals op hun vakgebied of op het gebied van organiseren en communicatie. We hebben hulp nodig van anderen om te leren en te ontwikkelen! Pas wanneer je dit echt beseft en realiseert dat dit een andere stijl van leiderschap van jou vereist om mensen te helpen groeien, bouw je aan een sterk team!

Heb je moeite met je team? Zorg ervoor dat je niet alleen tussen S1 en S4 schakelt, maar ontwikkel jezelf ook in de leiderschapsstijlen S2 en S3 om mensen en je team te laten groeien. Voor meer informatie kun je kijken naar de slides hieronder.

Reacties zijn gesloten.