Focus op focus

Focus op focus

Stop de Excelificatie van resource planning

Een grote valkuil in de uitvoeringsfase van projecten is de Excelificatie van de resource planning. Wie kent niet de periodieke meeting met een te grote groep mensen en een veel te grote Excel?

En in de werkelijkheid moet je met een vergrootglas zoeken naar de teamleden die in de resource of capaciteit planning kijken naar wat ze moeten doen, laat staan dat ze weten waar het bestand staat… Dus waarom al die moeite?

Waar gaat het om bij resource planning? Natuurlijk moet je op hoofdlijnen je capaciteit weten, en daarnaast wil je vóóral dat de teamleden in een multi-projecten omgeving zich kunnen focussen op hun werk. En precies daar ligt een kans; focus op focus.

Voorkom dat een een stapel projectleiders in de zelfde bak met resources moeten graaien. Dit levert allemaal interne spanning en verlies op, en nog veel erger; een team wat heen en weer geslingerd wordt tussen projecten. Het verlies aan focus wat daardoor ontstaat kan groteske vormen aannemen. Beter is het opdelen in projectteams, productgroepen of Business units die met focus aan de zelfde (type) projecten werken.

Daarnaast heb je altijd experts die je overal nodig hebt. Geef deze mensen alsjeblieft ook focus! Voorkom het aan de lopende band gestoord worden voor kleine vragen, appjes en mailtjes. Koester als projectleider je experts, en bescherm ze door vragen te verzamelen en in korte meetings (dagelijks of wekelijks) met focus hierdoor heen te werken.

Resource problemen? Duik niet in de Excel, maar focus je op focus.

Als de ketenverkorters helpen we bij focus. Met organisatie inrichting en leiderschapstraining voor projectleiders. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Reacties zijn gesloten.