Afstand maakt alles kapot.

Afstand maakt alles kapot.

Want afstand geeft minder betrokkenheid; uit het oog, uit het hart. Op het moment dat we echt doordrongen zijn van het effect van ons handelen gaan we anders eten, stappen we minder in het vliegtuig, gaan we anders om met relaties in maatschappij, vrienden en familie, enzovoort.

Zo is het zakelijk ook, wanneer we geen betrokkenheid hebben bij de strategie of product van het bedrijf staan we simpelweg niet in de hoogte versnelling. Maar wanneer die afstand er niet is, en wanneer we zelfs hebben kunnen meedenken en bouwen in de koers, komt er energie los!

Vrijwel iedere (groeiende) organisatie worstelt hier vroeg of laat mee; hoe hou je iedereen verbonden met de strategie van het bedrijf, de afdeling of het project? Hoe voorkom je dat strategische doelen op grote afstand staan van de werkvloer en dat daar hele andere zaken belangrijk zijn?

Onze overtuiging is dat dit al begint bij de ontwikkeling van je strategie. Maak deze niet met externe consultants tijdens een hei-sessie, want dan is de eerste afstand al binnen en moet je de strategie gaan ‘verkopen’. Nee, begin direct met de mensen die de strategie gaan uitvoeren. Betrek de teams bij de ontwikkeling van de strategie, ga je eigen bedrijf in! Je maakt dan gebruik van een enorm potentieel aan kennis, en je legt direct een grondige basis en draagvlak voor de uitvoering en de strategie verkoopt zicht zelf. Als mensen betrokken zijn, komt er een enorme hoeveelheid energie los en gaat je bedrijf, afdeling of project als een speer!

Dit vraagt dus wel een bewuste keus aan de voorkant. Want teams betrekken kost tijd, maar zal ook inhoudelijk invloed hebben op de keuzes die je maakt als bedrijf. Die ruimte moet je dus wel willen geven. Wij zijn er van overtuigd dat extra tijd bij de ontwikkeling van strategie de afstand tussen werkvloer en strategie verkort en de autonomie van je teams en bedrijf versterkt. En dat de strategie executie vervolgens gaat als de brandweer.

Ook zin in minder afstand? Wij kunnen meedenken met de ontwikkeling en executie van de strategie in je bedrijf, afdeling of project. Soms met 1 kop koffie, soms trekken we langere tijd samen op. Neem gerust contact met ons op.

Reacties zijn gesloten.