Over ons

Een droom.

In de zomer van 2016 zaten wij, Erik Staijen en Hans Pieter van den Berg, samen op het terras te eten bij ONS eten en drinken in Enschede. We waren elkaar tegen gekomen in ons zakelijk netwerk, en -hoewel nog geen enkel idee- zeiden we tegen elkaar: “wij moet samen gaan ondernemen”. De reden: we delen dezelfde kernwaarden en passies.

 

Eerlijk. Betekenisvol ondernemen

Als maatschappij zijn we de laatste eeuwen zeker slimmer geworden. Maar wijzer? Heeft het zin om ondernemer te zijn en veel geld naar je toe te trekken? Of kan een betekenisvol doel ook een drijfveer zijn? Niks mis om geld te verdienen, maar hoe houd je de maat, en verlies je niet de verbinding met de wereld om je een. Een onderneming die draait om betekenis geven. Om samenwerking. Waar iedereen als mens centraal kan staan. Waar we zorgen voor onze omgeving en relaties.

Eigenlijk heel raar dat we als mensheid dat niet overal zo doen als je er goed over nadenkt.

 

Voedsel. Terug naar de basis

Voedel heeft in onze beide levens een belangrijke plaats. Erik als vervent thuiskok, Hans Pieter als amateur thuiskok en glutenintolerant persoon (coeliaki). Hierdoor ga je op den duur met steeds meer verbazing kijken naar ons voedsel. Zoveel voedsel is meervoudig bewerkt (meer dan 70% van de producten in de supermarkt), en als glutenintolerant persoon kom je er achter dat werkelijk overal tarwe in wordt gestopt.

Het probleem van het bewerkte voedsel is dat er winstmaximalisatie plaatsvindt. Vetten worden eruit gehaald en verdikkingsmiddelen en suiker erin gestopt. Bewerkt voedsel moet perfect gaaf zijn en komt vanaf de hele wereld terwijl hoge kwaliteit voedsel om de hoek groeit. Om financiële redenen contracteren supermarkten boeren via tussenhandelaren waardoor ze meer inkoopkracht hebben, maar minder contact met de bron. Eigenlijk goed te begrijpen vanuit winstgevendheid als multinational maar volstrekt onlogisch op het gebied van voedselvoorziening.

Wanneer je mozarella uit de supermarkt en fabriek gewend bent, of kaas, of een kip of groenten. Dan weet je echt niet wat je overkomt wanneer je dat product eet uit de regio. De smaakexplosie van puur voedsel dat met passie is gemaakt is werkelijk bizar. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Maar wel de wereld dicht in de buurt.

 

Wat zeggen anderen over ons.

de ketenverkorters.

De ketenverkorters is een medewerkers coöperatie U.A. en heeft de volgende leden.

Erik Staijen

Erik Staijen

ketenverkorter
Hans Pieter van den Berg

Hans Pieter van den Berg

ketenverkorter

Wil je iets meer weten over ons of het voedselcollectief? Bel ons of vul het contactformulier in