De gezonde economie

Onze droom.

Wij zijn de ketenverkorters en wij zijn overtuigd dat het tijd is voor een gezonde economie. Een gezonde economie waar een maatschappelijk doel centraal staat, waar de koers in een bedrijf gezamenlijk wordt bepaald en waar transparantie in de keten de norm is. Van een gezonde economie wordt iedereen beter is ons motto.

 

Het probleem.

Lange ketens werken in onze ogen een ongezonde economie in de hand. We hebben amper benul waar ons voedsel en onze producten vandaan komen. En in onze organisaties is het heel moeilijk om verder te kijken dan je eigen werkplek of rol. Die afstand leidt in sommige gevallen tot vreemde gewoontes. Het komt in ketens voor dat er onnodige roofbouw op de aarde wordt gepleegd, of dat er ten koste van anderen keuzes worden gemaakt.  De ketenverkorters willen wat aan dit ongemakkelijke gevoel doen. Door ketens te verkorten vergroten we jouw invloed op onze economie.

 

De oplossing

Het vliegwiel van de gezonde economie begint bij het organisatiemodel. Hoe creeër je betrokkenheid, ondernemerschap, transparantie en ben je een woest aantrekkelijke organisatie voor nieuw talent?

Wij geloven in een model waarin samenwerking centraal staat. Creëer lokale zelfsturende teams met eigen verantwoordelijkheid en grip op hun eigen resultaat. En als je dan toch bezig bent, creeër een cooperatief organisatiemodel waarin werknemers risico dragen en resultaat dragen. Wat houd je tegen?

1. korte ketens geven betrokkenheid

De keten is zo kort mogelijk en daardoor ken je de mensen in de hele keten. Jij creëert waarde voor de keten en je zelf. Dat geeft voldoening.

2. korte ketens stimuleren ondernemerschap

Iedere schakel in de keten heeft zeggenschap. Op deze manier worden vrijheid maar ook verantwoordelijkheid over de hele keten verdeeld.

3. korte keten geven transparantie

De keten wordt zo kort dat iedereen weet wie wat doet maar ook hoe de geldstroom eruit ziet. Dat is lekker transparant. En bovendien ook stukken leuker. Succes vieren en elkaar op een eerlijke manier waarderen is het leukste wat er is.

4. korte ketens maken je organisatie woest aantrekkelijk

Talent aantrekken en behouden is cruciaal voor het succes van een organisatie. We denken dat betrokkenheid, ondernemerschap en transparantie hele aardige punten zijn om dit te ondersteunen.

 

Het eerste project..

Ons eerste project is het verkorten van de voedselketen. Een onderwerp waarin heel duidelijk te zien is dat we als maatschappij niet meer voldoende contact hebben met de oorsprong. Hier liggen mooie kansen om de keten te verkorten omdat slechts een fractie van het lokale voedsel in de regio blijft. Daarom is het ‘Voedselcollectief’ geboren. Dit is een concept waarmee we bestaande streekproducten-organisaties in het lokaal verkopen van streekproducten ondersteunen. Die behoefte van deze collectieven is groot omdat veel initiatieven vastlopen in de hoeveelheid administratie.

De oplossing is een softwareplatform waarvan iedereen profiteert. De 5B’s, de boer, de bezorger, de bistro, de burger en de beheerder worden direct met elkaar verbonden. Samen gaan we schaalbare, decentrale en korte ketens maken. Met dit platform hebben de boeren bijvoorbeeld geen last meer van onnodige administratie en hebben de burgers een duidelijk overzicht welke producten beschikbaar zijn van alle leveranciers, en waar hun eten vandaan komt. Vanaf begin 2019 zal het systeem bij de eerste voedselcollectieven worden uitgerold in Oost-Nederland. Daarna willen we heel Nederland aan het streekproduct helpen. Dat is letterlijk en figuurlijk bouwen aan een gezonde economie.

admin